tiistai 9. tammikuuta 2018

Vuosi 2017 ja näkymät vuodelle 2018

Vuosi 2017 alkoi syksyllä 2016 aloittamani työkokeilun parissa. Työkokeilun rinnalla valmistauduin myös alkukesän pääsykokeeseen. Otin tuolloin harkitun riskin ja päätin hakea vain tuolle yhdelle alalle, sillä silloin tiesin haluavani koettaa ainakin toisen kerran uudestaan. Ajattelin myös, että välivuosi ei välttämättä olisi niin kamala asia, sillä pidin mahdollisena löytää töitä. Valmistautuminen jäi tuolloin selkeästi vajaaksi ja en päässyt hakemaani opiskelupaikkaan.

Pääsykokeiden jälkeen hölläsin lukemisesta ja työkokeilukin oli jo päättynyt. Jatkoin töiden etsimistä, mutta aikaa jäi myös muuhun omaan harrastamiseen, kuten myös tämän blogin aloittamiseen. Työpaikkaa en kuitenkaan näyttänyt löytyvän, joten syksyllä aloin etsimään myös työkokeilupaikkaa. Samalla aloitin myös uudestaan lukemisen pääsykokeisiin(mikä kuitenkin vähän jäi aikataulusta...). Marraskuun lopussa aloitin uudelleen työkokeilun lukien samalla pääsykokeisiin. Vuosi siis päättyi hyvin samanlaiseen tilanteeseen kuin mistä alkoikin.

Taloudellisessa mielessä vuosi oli historiaani nähden hyvä. Työkokeilun aikana sain riistettyä veronmaksajien rahoja, jolloin tienasin paremmin kuin koskaan esim. kesätöistä. Pörssissä vuosi oli hyvä kuten myös rahastojeni kehitys. Myös kryptovaluutat antoivat ei lainkaan merkityksettömän boostin varallisuuteni kehitykselle.

Jos jotain sijoittamiseen liittyvää päätöstäni kadun vuodelta 2017 niin sitä, että kasvatin turhan nopeasti tuon 5 000 € puskurin Bank Norwegianiin. Ennemmin olisi pitänyt laittaa pörssiin.

Tulot ja menot 2017


Kaikki tulot: 12 105,77 €
Pääomatulot*: 5 372,14 €
Menot: -263,79 €
Yhteensä: 11 841,98 €

Menoista 65,39 € oli mielestäni välttämättömiä, kun taas 198,40 € oli turhempaa. Itseasiassa liki sata euroa tuosta turhemmaksi luokittelemastani tuli tarkoituksettomasti oman mokani kautta.

Säästöprosentti oli 97,82 % ja ilman pääomatuloja 96,08 %

*pääomatulot eivät kuvaa vain toteutunutta pääomatuloa vaan myös omistusten arvonmuutosta.

Kaikki etuisuuksista, ansioista ja satunnaisista lähteistä tulevat tulot esitetään nettotuloina, eli verot vähennettyinä.


Varallisuus 2017 alku ja päätös


Kokonaisvarallisuus 7 931,07 € — 19 791,70 €**
Rahastot( ETF) 3 161,00 € — 6 804,00 €  (Näistä tarkoitus tulla pääasiallinen omaisuusluokkani)

Rahastojen arvonmuutoksesta 3 176,65 € tuli uusista sijoituksista ja 466,35 € arvonnoususta. Allokaation tuottoprosentin ollessa 9,65 %. Tuo prosentti siis Nordnetistä temmattu, sillä en jaksanut laskea todellista aika- ja arvopainotettua tuottoprosenttia. Itseasiassa minulle vielä arvoitus nuo Sharevillen ja Nordnetin tuottoprosentit. Mitä ne pitää sisällään. Saa selventää! 

**muutos ei täysin täsmää tulojen kanssa, sillä lisäsin 18,65 € arvosta minulla ennestään olleita kolikoita, jotka olivat vain jääneet pois kirjanpidosta. Eivät siis olleet uutta tuloa.


Vuosi 2018


Vuosi 2018 alkaa hyvin samoissa merkeissä kuin edellinen, mutta vuosi itsessään tulee olemaan hyvin erilainen. Vuosi 2018 tulee olemaan muutoksen vuosi, sillä tänä vuonna muutan omilleni ja aloitan jatko-opiskelun. On epävarmaa pääsenkö 1. kohteeseeni, mutta jokatapauksessa aloitan syksyllä jonkun järkevän tutkinnon opiskelun. 

Opiskelun alettua pyrin löytämään töitä opiskeluajalle, jotta voisin mielekkäästi jatkaa sijoittamista myös opiskelun ajan, mikä on kriittistä varallisuuden kasvulle. Jaksan uskoa ja toivoa, että töiden saaminen saattaa olla helpompaa, kun olen statukseltani opiskelija enkä pitkäaikaistyötön. 

Kesälle minulle on jo mahdollisesti löytynyt kesätöitä erään puolituttuni maatilalta, joten siellä vietän kesän, jos en järkevämpää tekemistä löydä pääsykokeen ja opiskelujen aloittamisen väliin sijoittuvalle ajanjaksolle. Nyt ajan ennen pääsykokeita käytän luonnollisesti pääsykokeisiin lukemiseen että työkokeiluun ja maltilliseen työnhakuun.

Sijoitusten osalta tämän vuoden tavoitteena on agressiivisesti kasvattaa rahasto/ ETF salkun sisältöä lisäämällä kaikki ylimääräinen likenevä sinne. Pidän edelleen Bank Norwegianissa 5 000 €. Myyn(?) S-osuuden Varuboden - Osla, mikäli jatkaa edelleen nollalinjalla. Joulukuun kuukausikatsauksessa esittäämääni kryptovaluuttoja koskevaan ongelmaan/ tilanteeseen en ole vielä keksinyt ratkaisua.


Ja vielä ranskalaiset vuodelle 2018


– Hankin jatko-opiskelupaikan.
– Hankin kesätöitä.
– Aloitan jatko-opiskelun.
– Tutustun opiskelutovereihin.
– Hankin edes 1 - 2 kaveria/ ystävää. (opiskelutovereista)
– Hankin osa-aikatöitä opiskelun ajalle.
– Pystyn säästämään ja sijoittamaan myös opiskeluaikana.
– Kokonaisvarallisuus vuoden lopussa vähintään 30 000 €.
– Laihdutan 15 kg pyhien(2017) aikana n. 5 kg pöhöttyneestä ruhostani.

2 kommenttia:

 1. Hyvä varallisuudenkehitys!Haluatko avata mihin etf:iin olet sijoittanut?Tsemppiä kuluvalle vuodelle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista ja kannustuksesta. Olen jo julkaissut tekstin salkustani,

  https://sarvistaharkaa.blogspot.fi/2017/09/sijoitussalkkuni-sisalto.html

  mutta sisältö jo tuosta muuttunut, joten päivitän uuden varallisuus-osioon.

  Sijoitan melko tylsästi Nordnetin indekseihin, mutta otan kuitenkin näkemystä markkinapainotuksella ja lisäksi myös esim. siivu Venäjää. Tasapainotan salkun aina lisäostoilla.

  25 % iShares Core S&P 500 UCITS ETF (0,07 %) USA
  5 % iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF (Acc) (0,20 %)
  5 % db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF (0,09 %)
  5 % db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF (DR) (0,30 %)
  10 % db x-trackers FTSE 100 UCITS ETF (DR) (0,09 %) Iso-Britannia
  5 % Superrahasto Norja (0,00 %)
  5 % Superrahasto Ruotsi (0,00 %)
  10 % Superrahasto Suomi (0,00 %)
  25 % iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS (0,25 %)
  5 % db x-trackers MSCI Russia Capped Index UCITS ETF (0,65 %)

  Suluissa TER.

  VastaaPoista