maanantai 1. tammikuuta 2018

Tilinpäätös joulukuu 2017

Joulukuu oli yli 1 000 € marginaalilla elämäni tähän asti tuottoisin kuukausi. Tulojen taustalla on sekä työkokeilun johdosta nousseet etuudet että erityisesti kryptovaluuttasijoitusten arvonnousu. Eräs sijoituskohteenani ollut kryptovaluutta jopa yli 10-kertaistui kuukauden takaisesta. Kryptovaluuttojen arvon runsas nousu onkin minulle tällä hetkellä suurin päänvaiva.

Kryptovaluuttojen välinen kauppa ei Suomessa ainakaan vielä toistaiseksi realisoi tuotoista koituvia veroja ja kryptovaluuttoja on voinut vaihtaa keskenään vapaasti mielenmäärin. Olenkin käyttänyt tätä hyödyksi ja tasapainottanut allokaation verotehokkaasti ostamalla mm. Tether nimistä kryptovaluuttaa. Tether on eräänlainen dollaritakauksen omaava kryptovaluutta, joka on onnistunutkin jäljittelemään USD:n kurssia. Luonteestaan johtuen Tether on korkean poliittisen riskin ja luottoriskin omaava kryptovaluutta ja olenkin sitä ostaessani asennoitunut siten, että vaihdan melko todennäköisen riskin hinnanlaskusta(tai noususta) pienempään riskiin totaalisesta tuhosta. 

Nyt kuitenkin joulukuun aikana poliittiinen riski että luottoriski on noussut. Tetherin dollaritakausvarat voitaisiin esim. jäädyttää rahanpesuun tai terrorismin tukemiseen vedoten. Myöskin koko dollaritakausjärjestelmän luotettavuus on heikentynyt ja käsittääkseni jatkossa Tether voisi käyttää takaukseensa jopa kryptovaluuttoja. Tetherin merkitys oli minulle kryptovaluuttojen riskeiltä suojautuminen ja on sangen epämielekästä, että itse Tether olisi sitten kryptovaluutoilla taattu. Tämä tekeekin Tetheristä lähes kelvottoman.

Joudunkin siis miettimään annanko kryptovaluuttapositioni nousta edelleen yli sijoitussuunnitelmani (9,5 % kokonaisvarallisuudesta) yrittäen valita mahdollisimman turvallisesti ja hajautetusti kryptovaluuttoja vai otanko selkä suorana vastaan nyt heti 30 % veron + mahdolliset etuusleikkaukset joita en ole vielä selvittänyt.

Kuten joulukuu oli tuotoiltaan korkea, oli se mittakaavallani sitä myös menoiltaan. 28,49 € meni välttämättömiin kuluihin ja 24,90 € vähemmän välttämättömiin kuten mm. ruokaan.

Tulot ja menot joulukuu 2017

Etuudet ja satunnaiset tulot: 1 144,25 €
Pääomatulot*: 1 776,47 €
Menot: -53,39 €
Yhteensä: 2 867,33 €

*pääomatulot eivät kuvaa vain toteutunutta pääomatuloa vaan myös omistusten arvonmuutosta.

Kaikki etuisuuksista, ansioista ja satunnaisista lähteistä tulevat tulot esitetään nettotuloina, eli verot vähennettyinä.

Varallisuus joulukuu(päätös) 2017

Käteinen:  2 630,46 €
Korkosijoitukset: 6 473,37 €
Rahastot(ETF): 6 804,00 €
Muut*: 3 814,67 €
Saatavat: 69,20 €
Yhteensä: 19 791,70 €

*sisältää mm. kryptovaluuttoja sekä jalometalleja. Ei kuitenkaan mitään hankalamman hinnanmäärityksen ja heikomman likviditeetin omaavaa tuotetta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti